Persbericht: Stamboomonderzoek voor iedereen. 18 oktober: HCC! genealogiedag in Gelders Archief Arnhem

hcc genealogiedaglogo gelders archief

 

 

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van zijn of haar familie doet aan stamboomonderzoek of genealogie. Meestal begint het thuis met familie tijdens visites of een verjaardag. Dan komen de verhalen los en de vragen. Met wie was tante Truus ook al weer getrouwd, was Kees nu een kind van ome Gerrit of niet en waar zijn ze naar toe geëmigreerd? Ontdek het leven van je voorouders, waar woonden ze en wat was hun beroep? Allemaal zaken waar een geïnteresseerde in zijn familie mee te maken krijgt en uiteindelijk een antwoord op wil.
Mensen die in familiegeschiedenis zijn geïnteresseerd zijn lid van de interesse-groep HCC!genealogie van de Hobby Computer Club (HCC). Deze actieve groep organiseert op zaterdag 18 oktober a.s. alweer haar 9e landelijke genealogiedag. Dit jaar in samenwerking met het Gelders Archief in Arnhem.

Tienduizenden Nederlanders onderzoeken hun familiegeschiedenis. Voor beginners zijn er altijd vragen als: ‘Hoe start ik een onderzoek naar mijn voorouders?’ en ‘Welke mogelijkheden biedt het internet daarbij en welke computerprogramma’s kan ik gebruiken?’ De bijeenkomst in Arnhem is een rijke en afwisselende dag waar men zich kan oriënteren en op weg geholpen kan worden. Er is een genealogische informatiemarkt met alles over genealogische computerprogramma’s waar producenten van deze programma’s startende stamboomonderzoekers en andere belangstellenden graag op weg helpen en er hun programma’s demonstreren.
Daarnaast zijn er rondleidingen, een presentatie van digitale bevolkingsregisters en lezingen. Een prachtige kans om met onderzoek te beginnen of om zich in een nieuwe hobby te verdiepen, waarvoor ervaren genealogen aanwezig zijn. Of waar men met collega-genealogen ervaringen en gegevens kan uitwisselen. Studiezaalmedewerkers van het Gelders Archief zijn aanwezig om genealogische en historische onderzoeksvragen van bezoekers te beantwoorden. Verder zijn een aantal genealogische en erfgoedorganisaties en lokale/regionale HCC-afdelingen present.

Lezingen
Na de officiële opening door Fred van Kan, directeur Gelders Archief en Cees Heystek, voorzitter van HCC!genealogie worden er ’s-morgens en ’s-middags twee lezingen gegeven. Fred van Kan behandelt het onderwerp ‘Waar hobby en wetenschap hand in hand gaan. Genealogie als basis voor historisch onderzoek’ en Lennert Savenije, historicus en onderzoeker bij de Radboud Universiteit Nijmegen geeft een lezing met als onderwerp ‘Vriend noch vijand. Harmanus Hondius: wethouder in Nijmegen, commissaris in Gelderland (1943-1945) ‘.

Maand van de geschiedenis
Deze dag is ook uitermate geschikt voor het archief om in de eigen regio de bevolking te informeren over wat er in het archief te vinden is en om hen te enthousiasmeren.
Het Gelders Archief maakt van deze gelegenheid gebruik door zich te presenteren op deze Open Dag in het kader van de landelijke ‘maand van de geschiedenis’. Het thema van dit jaar is: ‘Vriend en Vijand’. Dit jaar vinden er verschillende herdenkingen plaats die veel raakvlakken hebben met dit thema. Zoals de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en Operation Market Garden die in september werd herdacht. En ‘Misschien hebben we altijd een vijand nodig om vrienden te maken of zou het ook anders kunnen?’

Voor iedereen
“Wij zien al jaren een stijgende belangstelling in familiegeschiedenis”, zegt Cees Heystek, voorzitter van HCC!genealogie. “Dat komt ook door de inmiddels zeer populaire tv-programma’s als ‘Brieven boven water’ en nog meer ‘Verborgen verleden’ die de familiegeschiedenis van bekende Nederlanders belichten. Weliswaar heeft niet iedereen beroemde of beruchte voorouders, maar dat maakt een hobby als deze er niet minder interessant en leuk op.” Juist mensen die net geïnteresseerd zijn geraakt in de geschiedenis van hun familie, of eens willen zien hoe je daar achter kunt komen is deze dag een uitgelezen mogelijkheid. Leden van de interessegroep wijzen iedereen, gratis graag de weg hoe een onderzoek te beginnen en wat daarbij van belang is. Heystek: “Waar begin je, waar moet je naar toe, welke websites zijn van belang en hoe bewaar ik uiteindelijk de gevonden informatie”, allemaal vragen waarop je volgens HCC!genealogie op 18 oktober in Arnhem een antwoord op kunt krijgen.

Voorlopige lijst van deelnemers
Nationaal: HCC!genealogie met Stamboom.nl en WieWasWie, Aldfaer, CBG, Coret Genealogie, Genealogisch Erfgoed, HuMo-gen, NGV met GensDataPro, Plaatsengids, Pro-Book, Pro-Gen en Reunion.
Regionaal: HCC!Arnhem, HCC!Apeldoorn, Gelders Archief, Gelders Erfgoed en het Overkwartier van Gelre.
Internationaal:FamilySearch, Geneanet Nederland, MyHeritage Nederland met Family Tree Builder.

Datum en plaats
Zaterdag 18 oktober 2014 van 10:00 – 16:00 uur in het Gelders Archief, Westervoortsedijk 67-D, 6827 AT Arnhem.
Zij die met eigen vervoer komen dienen voor de navigatie het adres Mercatorweg 20 Arnhem te gebruiken.
Voor parkeren en route, kijk hier: http://www.geldersarchief.nl/bezoek/routebeschrijvig/eigen-vervoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.