Eetcultuur

Wat valt er over Indisch eten te zeggen op een geschiedeniswebsite? De ware Indo zal terecht antwoorden dat je niet met volle mond praat en gewoon gezellig met familie en vrienden samen dat eten nuttigt. Wij gaan daarin helemaal mee maar willen graag nog zeggen dat in het Indische eten zoveel meer zit. Namelijk alles bij elkaar een enorme hoeveelheid kook- en productkennis, die al eeuwen of minsten tientallen jaren van generatie op generatie is overgeleverd. Die grote gastronomische rijkdom die veel niet-Indischen ook waarderen, is aan te merken als een groots cultuurgoed dat een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de Indische geschiedenis. Erover publiceren en lezen is bijna net zo smakelijk als eten zélf.

Gepubliceerd sinds november 2007

2016
De Indische rijsttafel op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Koninkrijk  Nederland. Deel 2: heden en toekomst (mei 2016)
De Indische rijsttafel op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Koninkrijk Nederland. Deel 1: geschiedenis en traditie (april 2016)
9 maart 2016: Indische rijsttafel officieel op de Nationale erfgoedlijst

2013
Indische eetcultuur: een introductie (mei 2013)

2012
Dutch-Indonesian Cuisine: Our Shared Culinary Heritage (augustus 2012)
Boekbespreking: Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry’s (april 2012)
Boekbespreking: Boekoe Bangsa – ‘Boek van de Familie’ (februari 2012)

2009
Sadewa: echt Indisch eten buiten deur (augustus 2009)

2008
Mary Brückel-Beiten: pionierster in de verbreiding van de Indische eetcultuur (februari 2008)