Repatriëring | Inleiding

Vertrek, repatriëring, inburgering

We hebben het begrip repatriëring uitgebreid met de aanloop tot vertrek uit Indonesië en de inburgering na aankomst in Nederland. Deze drie elementen vormen samen één historisch proces en meer nog werden ze als zodanig beleefd door de betrokkenen. Hopelijk zal informatie die deze tijdgenoten ter beschikking willen stellen daarover meer opheldering geven.
We spreken hier bewust van repatriëringen omdat de Indische migratie uit Indonesië in meerdere golven kwam. De periode waarover het gaat loopt van 1945 tot 1965. Het grootste deel van de in totaal meer dan 300.000 repatrianten kwam in de drie golven tussen 1950 tot 1963: ongeveer 210.000 personen. Per golf kwam er ook een anders samengestelde groep naar Nederland. De eerste twee golven waren het vooral totoks of in Indië geboren blanke Nederlanders die repatrieerden. De “echte” Indo’s kwamen vooral met de derde en vierde golf. Voor alle repatrianten was de overtocht het begin van een nieuw leven en ze moesten allemaal inburgeren in Nederland.

Moederland en vaderland
De meeste Indische Nederlanders hadden op het moment van de soevereiniteitsoverdracht aan de Republik Indonesia, door geboorte het voormalige Nederlands-Indië als moederland. Formeel was Nederland het vaderland. We weten ook dat het voor veel Indischen erg moeilijk en vreemd moet zijn geweest dat ze Java, Bali, Celebes, Sumatra, Borneo en andere eilanden moesten gaan inruilen voor het verre onbekende vaderland aan de Noordzee. Begrijpelijk is dat in de meeste verhalen over de repatriëring vooral de eerste jaren in Nederland aan bod kwamen. Minder informatie is er over de aanloop tot de repatriëring. Bijvoorbeeld wanneer besloot men te vertrekken naar Nederland en waarom. Hoe zat het met de familieleden die achterbleven? Waren er daardoor veel gebroken families? Hoe zat het met de contacten later; zijn die gebleven?

In Indonesië blijven, repatriëren, inburgeren in Nederland
Een aantal onderwerpen die we willen uitwerken op IndischHistorisch.nl gaat niet alleen over de tocht naar Nederland, de opvang in kampen, kazernes, contractpensions en het beruchte meubelvoorschot.
Graag nodigen we u uit uw verhaal te vertellen, op te schrijven of materiaal als foto’s, films, dagboeken, documenten en dergelijke via IndischHistorisch.nl te publiceren.
Hieronder een aantal van die onderwerpen in vraagvorm:

  • Waar woonde u/uw familie in Indonesië en hoe kwam u/uw familie ertoe naar Nederland te vertrekken.
  • Hoe waren de plaatselijke omstandigheden toen?
  • Hoe was de aanloop tot het vertrek: moest er veel geregeld worden, hoe ging het met het boeken van de reis en de betaling, had u met veel bureaucratie te maken?
  • Hoe ging het uiteindelijke vertrek? Hoe zat het met bezittingen, de inboedel, de woning? Was het erg emotioneel?
  • De reis zelf: werden er vrienden gemaakt, was er veel andere familie, de voorzieningen aan boord, de verwachtingen over Nederland?
  • De aankomst: hoe ging dat, waar ging men heen, hoe verliep het verder?
  • Later in Nederland: het zoeken naar woonruimte, werk en inkomen, school, voorzieningen, eten en drinken, sociaal leven, amusement, sport, cultuur?
  • Hebt u te maken gehad met discriminatie op straat,  het werk, op school, in de wijk of anders?
  • De reacties van de lokale Nederlandse bevolking: vriendelijk, afstandelijk of behulpzaam?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.