Film/Video

We hebben zelf een tweetal videofilms gemaakt. Daarnaast plaatsen we op deze pagina een selectie van films die we op www.youtube.com hebben gezien en relevant zijn voor de geschiedenis van Indische Nederlanders. Uw bijdragen zijn natuurlijk van harte welkom.

Films van IndischHistorisch.nl

Fragmenten uit een film uit 1986 gebaseerd op interviews met Indische Nederlanders van twee generaties. Over het Indische gevoel en de inburgering in Nederland. Maker was Nono Wardenaar.

University of Berkeley Dutch Studies 2011 Conference on Colonial and Post-Colonial Connections in Dutch Literature from Humphrey de la Croix on Vimeo.

Selectie van filmpjes over verschillende Indische onderwerpen

"Gedeelte van de grote groep 'bewoners' oftewel verstekelingen van De Kruisberg. Links staand: opperwachtmeester Wijdeman, derde van rechts de statige grijze heer directeur Geleijnse (een heel aardige en sociaal voelende man) en geheel rechts de administrateur de heer Van der Laan" Foto: privécollectie Edward Jacobs

“Gedeelte van de grote groep ‘bewoners’ oftewel verstekelingen van De Kruisberg. Links staand: opperwachtmeester Wijdeman, derde van rechts de statige grijze heer directeur Geleijnse (een heel aardige en sociaal voelende man) en geheel rechts de administrateur de heer Van der Laan”
Foto: privécollectie Edward Jacobs

VPRO Geschiedenisprogramma ‘Andere tijden’.
Uitzending ‘Tussen wal en schip” (8 oktober 2011) over Indische Nederlanders en Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland kwamen als verstekelingen.
Mede tot stand gekomen met informatie van IndischHistorisch.nl
http://www.npo.nl/andere-tijden/08-10-2011/NPS_1186051

 

Reggie Baay en Ernst Jansz bij Omroep Max over de oermoeder (voormoeder) van de Indo’s in Nederland

Spoor van 100.000 doden. Film van Twan Spierts over de Birma- Siam spoorweg

 

Hell Ships naar Sumatra. Een film van regisseur Kees Maaswinkel over de transportschepen waarmee de Japanners krijgsgevangenen en dwangarbeiders naar Sumatra vervoerden. Was het werk dat hun te wachten stond al onmenselijk zwaar, het verblijf op de schepen was daarop een ‘voorschot’. Meer dan 20.000 Nederlandse, Britse en Amerikaanse krijgsgevangenen en een veelvoud daarvan aan Aziatische dwangarbeiders, verloren tijdens de reis het leven. Door aanvallen van de Geallieerden, ziekte en mishandeling. De schepen waren een hel.
Filmmaker Kees Maaswinkel maakte deze documentaire waarin overlevenden aan het woord komen als een eerbetoon aan deze mannen en degenen die het niet hebben overleefd.