Tentoonstelling Selamat Sjabbat in het Joods-Historisch Museum nog tot 8 maart 2015

selamat sjabbat 1Graag brengen wij u op de hoogte van de komende evenementen in het kader van de tentoonstelling Selamat Sjabbat. Zoals wellicht al bekend presenteert het Joods Historisch Museum van 13 oktober 2014 t/m 8 maart 2015 de tentoonstelling Selamat Sjabbat. Deze tentoonstelling vertelt het onderbelichte verhaal van de joden in Nederlands-Indië. De expositie neemt de bezoeker mee naar het einde van de negentiende eeuw, de koloniale tijd, de oorlog in de Pacific en de naoorlogse situatie. Unieke historische objecten, foto’s en interviews onthullen ontroerende verhalen. Het hedendaagse joodse leven in Indonesië is begin 2014 gefotografeerd door Pauline Prior. Het is voor het eerst dat er in een tentoonstelling aandacht wordt besteed aan het joodse leven in Nederlands-Indië en Indonesië, een relatief onbekend deel van de Nederlandse en joodse geschiedenis. 

selamatsjabbat_JCK 2

Evenementen kalender

Workshop Genealogie
Zondag 18 januari 2015, 14.30 uur

In de televisieserie Verborgen Verleden proberen bekende Nederlanders te achterhalen wie hun voorouders zijn en waar zij vandaan kwamen. Opvallend vaak leidt de zoektocht naar Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Vermoedt u ook een Indische familiegeschiedenis, wilt u weten hoe het precies zat met uw voorouder in Indië over wie spannende verhalen de ronde gaan of ben je benieuwd wie de personen op die oude familiefoto zijn, geef u dan op voor de workshop Familiegeschiedenis (genealogie) in het Joods Historisch Museum.

Onder begeleiding van medewerkers van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) maakt u kennis met de basisbeginselen van genealogisch onderzoek en Indische familieonderzoek en zet u een eerste stap in het uitzoeken van de eigen familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië. De workshop staat in het teken van verhalen uitwisselen, wegwijs worden in diverse bronnen en zelf actief aan de slag gaan. De workshop wordt ingeleid door genealoog en archiefmedewerker Harmen Snel (Stadsarchief Amsterdam) en Roel de Neve (IGV). De workshop is een aanzet tot verder familieonderzoek. U wordt gevraagd van te voren al een aantal gegevens uit te zoeken en aan te leveren.

Locatie: Auditorium JHM
Toegang: entreebewijs Joods Cultureel Kwartier
Deelname workshop: entreebewijs Joods Cultureel Kwartier + 5 EUR (aanmelding vooraf verplicht)
Aanvang: 14.00 uur
Doelgroep: Deze workshop is toegankelijk voor iedereen met een (vermoedelijke) voorouder uit voormalig Nederlands-Indië. In het bijzonder voor degenen met een joods-Indische achtergrond.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via evenementen@jhm.nl. Voor deelname aan de workshop is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Mocht u niet actief deelnemen dan bent u eveneens van harte welkom om het evenement bij te wonen.

Table Ronde Selamat Sjabbat  

zondag 15 februari 2015 14:00

Discussiemiddag rond het thema ‘oral history’.

In het kader van de tentoonstelling Selamat Sjabbat organiseert het JHM in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en FramerFramed een discussiemiddag rond het thema ‘oral history’.

Aan het woord komen mensen van de eerste, tweede en derde generatie joodse Indische Nederlanders na WOII. Zij laten aan de hand van een persoonlijk object zien hoe zij verbonden zijn met de geschiedenis in Nederlands Indie en brengen op deze wijze de expositie tot leven.
In kleine groepjes wordt u langs deze persoonlijke verhalen geleid en uitgenodigd uw eigen verhaal, foto of object aan de exposite toe te voegen.
Tot slot zal samen met betrokkenen en wetenschappers die de naoorlogse geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië hebben onderzocht, worden gesproken over de invloed van mondelinge overlevering op de gangbare geschiedschrijving.
Meerdere details volgen.

Het Indisch Herinneringscentrum is het Indisch geheugen voor de toekomst. Het houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de daaropvolgende dekolonisatie. Deze hadden een grote impact op de levens van Indische Nederlanders. (www.indischherinneringscentrum.nl)

Framer Framed wil de ontwikkeling van kennis en expertise op het gebied van interculturele processen in hedendaagse kunst bevorderen. Na vijf jaar lang een reizend programma te hebben georganiseerd langs diverse culturele instellingen in Nederland is Framer Framed sinds 2014 neergestreken in De Tolhuistuin in Amsterdam. Mei 2014 opende Framer Framed de expositieruimte in het geheel verbouwde Paviljoen van de Tolhuistuin. (www.framerframed.nl)

Locatie: Auditorium Joods Historisch Museum
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Aanmelden gewenstevenementen@jhm.nl
Aanvang: 14.00 uur

Indische middag
Zondag 1 maart 2015, 14.30 uur
Programma nog niet bekend.

Joods cult kwartier 

Met vriendelijke groet,

Madelon Sommer
Marketing & Communications
Joods Cultureel Kwartier | Jewish Cultural Quarter
P.O.box 16737
1001 RE Amsterdam
P: +31 (0)20 531 0370
E: madelon@jhm.nl
www.joodscultureelkwartier.nl
Follow
us on Twitter & Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.