Gemeenteraad Nijmegen: nieuwe wijk Batavia met straatnamen Indische Nijmegenaren

Eindelijk duidelijkheid! Wat in november 2014 als een hamerstuk werd aangemerkt leverde discussie op over de straatnaamgeving van een nieuwe wijk in Nijmegen. Dat stelde een besluit over de naamgeving naar Indische Nijmegenaren onverwacht uit.
Die discussie is wat betreft de keuze voor Indische straatnamen nu beëindigd met instemming van het oorspronkelijke voorstel vanuit de Indische gemeenschap. Met veel dank in het bijzonder aan onze redacteur Pieke Hooghoff die zich extra hiervoor heeft ingespannen.

batavia nijmegenkopie

De “nieuwe” wijk ligt pal zuidoostelijk van de brug ‘De oversteek’ en westelijk van de oude woon- en industriewijk Waterkwartier. Vanuit deze wijk is bezwaar gemaakt tegen het voorstel van burgemeester en wethouders waarin een deel van de nieuw wijk (onder de projectnaam ‘Koningsdaal’ straatnamen zou krijgen vernoemd naar Indische Nijmegenaren. Het bezwaar richtte zich niet tegen deze straatnamen maar de wijkraad van het Waterkwartier zag in de plannen voor de nieuwe wijk geen verwijzingen terug naar Romeins Nijmegen, het industriële verleden, en naar de haven en het water.

De besluitvorming heeft de gehele formele gang doorlopen. Op 18 maart 2015 agendeerde de gemeenteraad het nieuwe voorstel van B&W voor de vergadering van 2 april 2015. Toen is het voorstel aangenomen met nieuwe opdrachten die het college later dit jaar invult.  De naamgeving naar Indische Nijmegenaren zoals voorgesteld is volledig overgenomen. Ze worden wel geen lanen meer genoemd maar straten.
De straten worden vernoemd naar de volgende personen:
Wilhelm Linnemann, 1895-1968, militair cartograaf
Albert Antonius Trouwborst, 1928-2007, antropoloog
Jozef Wardenaar, 1935-2002, organisator Indische activiteiten
Ernst Ferdinand Portier, 1916-2008, dwangarbeider Birma-Siam spoorlijn en verzetsstrijder
Johanna Maria Carolina Kloppenburg-Versteegh, 1862-1948, kruidengeneeskundige en schrijfster
Jan Napoleon Nieraeth, 1916-1993, organisator Indische activiteiten
Jacobus August Hompe,1917-2000, Indoloog

IndischHistorisch.nl zal dit jaar biografieën samenstellen van deze Indische Nijmegenaren en op de website publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.