Nieuw artikel gepubliceerd: Nederlands-Indië en de Eerste Wereldoorlog. Deel 1. Jaren van onzekerheid en grote veranderingen.

Nederlands-Indië en de Eerste Wereldoorlog. Deel 1. Jaren van onzekerheid en grote veranderingen.

Nederland was als neutraal land geen deelnemer aan de Grote Oorlog. Maar door de ligging nabij de oorlogvoerende landen Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk raakte het conflict ons land direct. Hetzelfde gold voor Nederlands-Indië dat grensde aan de invloedssferen van diezelfde landen. Door zeeblokkades, verbod op verhandelen en transport van verschillende belangrijke producten werden de handel tussen Nederland en Indië direct hard getroffen. Ook de handel in het algemeen zakte in. Nederland kreeg te maken met schaarste, Indië met overschot aan productie waarvoor de Westerse afzetmarkten waren weggevallen.
In Nederlands-Indië kwam ook een nationalistische beweging opzetten. Dit raakte ook de positie van de Indo’s die beseften waar ze stonden in de koloniale samenleving. Namelijk tussen Europeanen en Indonesiërs in. Deze laatsten waren intussen door toegang tot scholing concurrenten geworden op de arbeidsmarkt.
De jaren van de Grote Oorlog moeten ruimer worden gezien in de sociale, economische en politieke ontwikkelingen van de eerste twintig jaar van de twintigste eeuw. Zekerheden waren ineens onzekerheden geworden: qua werk, welvaart en de toekomst van de koloniale positie waaraan de Indo’s een aanvankelijk gunstige Europese status hadden te danken.  
mob_knil_1915

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.