15 augustus 2015: Boek ‘Gedeeld verleden. Mijn herinnering, jouw verhaal’ aangeboden aan koning Willem Alexander

Jubileumjaar 2015
15 augustus 2015 is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het Koninkrijk der Nederlanden.
In de loop der jaren zijn er tijdens de herdenkingen door bekende, bijzondere en mooie mensen, ontroerende voordrachten gehouden, gedichten voorgedragen en liederen gezongen. Deze spreken nog altijd tot de verbeelding en mogen niet verloren gaan.
De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 presenteert op 15 augustus 2015 een lustrumboek waarin zij een overzicht geeft van de herdenkingen van de afgelopen jaren.
Het geheel wordt ingeleid met een korte geschiedenis van de oorlog in Zuidoost-Azië en van het herdenken daarvan in Nederland. Ook is er een overzicht van alle oorlogsgraven in Zuidoost-Azië.
Het boek verschijnt in september 2015. In het boek wordt ook de herdenking van 2015 opgenomen. Aan koning Willem-Alexander wordt op 15 augustus een dummy-exemplaar aangeboden. Het definitieve boek zal zijn aangevuld met foto’s die op die dag zelf nog worden genomen.
ISBN 9789460223952

De intekenprijs tot 15 augustus is € 19,50; na 15 augustus wordt de verkoopprijs € 24,50 (dit zijn prijzen excl. € 5 verzendkosten).
Klik hier voor het intekenformulier.
Internet: website Stichting Herdenking 15 Augustus 1945

24.

Minister-president Mark Rutte in het voorwoord:

Zeventig jaar 15 augustus

“Als mensen praten over de Tweede Wereldoorlog, gaat het vaak over het bombardement op Rotterdam, de hongerwinter of de geschiedenis van verzet en vervolging. Maar voor veel landgenoten speelde de Tweede Wereldoorlog zich duizenden kilometers verder af, als gevangene in kampen op Java of Sumatra, als dwangarbeider in Thailand of Birma of in moeilijke omstandigheden tijdens en direct na de Japanse bezetting. Die geschiedenis is ook mijn geschiedenis. Mijn vader, zijn toenmalige vrouw en mijn oudere broer en zussen zaten in Japanse kampen. Door de verhalen van mijn vader en gezinsleden draag ik de geschiedenis van mijn familie in Indonesië voor altijd met mij mee.

De Indische oorlogsslachtoffers hebben lang moeten strijden voor erkenning en voor kennis en begrip van hun oorlogsverleden. Toen zij repatrieerden was Nederland vooral bezig de brokstukken van een verwoestende oorlog in Europa op te rapen. Maar de erkenning is er gekomen. In 1970 was er voor het eerst een nationale herdenking van de oorlog in Azië en vanaf 1980 vond deze jaarlijks plaats. Nu in 2015, 70 jaar na de Japanse capitulatie, is 15 augustus een begrip. De herdenking neemt een belangrijke plaats in te midden van al die bijzondere momenten waarop wij stilstaan bij de Tweede Wereldoorlog. Het is een onlosmakelijk onderdeel geworden van de herdenking van de oorlog in ons land. Dit boek laat dat zien. Het bevat al die verhalen, soms droevig, soms tot nadenken stemmend, soms hoopgevend. Het is een boek om te koesteren en geregeld open te slaan. Want door in contact te blijven met het verleden en de slachtoffers van toen te herdenken, blijven wij ons bewust van de offers die zijn gebracht en van de ultieme betekenis van vrijheid.”

73

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.