Maand van de geschiedenis | Thema 2020: Oost/West. De Indische eetcultuur verbindt Oost en West

Humphrey de la Croix

 

 

 

 

Thema 2020: Oost-West

De Indische eetcultuur: verbinding tussen Oost en West

In de Indische Nederlander zijn Oost en West letterlijk bijeen gekomen. Dat is ook te zeggen van de Indische eetcultuur waarvan de Indische keuken een onderdeel vormt.

De Indische eetcultuur is een kleurrijke culinaire en smaakvolle geschiedenis. Ze is de verbinding tussen Oost en West. De Indische eetcultuur bracht repatrianten en de ontvangende Nederlandse samenleving bij elkaar.
Eten maken, samen eten en praten over eten horen bij de levensstijl van Indische Nederlanders. Bereiden, doorgeven en genieten van oude recepten staan niet op zichzelf. Het samenzijn met familie, vrienden en gastvrijheid vormt een Indische eetcultuur. De essentie ligt in de schat aan culinaire rijkdom én die doorgeven aan volgende generaties. In die zin is er sprake van een traditie die samen met krontjongmuziek, Indorock, pasar malam’s en het potjoh potjoh dansen een Indische cultuur vormt.
De eetcultuur is onderdeel van de Indische cultuur en zorgde er voor dat de Indische repatrianten gingen wennen aan de omstandigheden in hun nieuwe leefomgeving.
De Indische Nederlanders brachten ook nog eens met hun eetcultuur een meer ontspannen leefstijl mee naar Nederland. Vanaf de jaren zestig ging calvinistische soberheid over in een manier van leven waarin genieten en individuele beleving werden nagestreefd.
We hebben een aantal aspecten van de Indische cultuur in beeld gebracht in een tijdlijn.
IndischHistorisch.nl heeft de Indische eetcultuur nu samengevat in een dertiental subthema’s en die als een timeline in beeld gebracht.
Door op de afbeelding te klikken kunt u op de timeline de Indische eetcultuur nader leren kennen. Over welke personen, gebeurtenissen en tradities gaat het? En hoe zou de toekomst eruit kunnen zien?
Klik op de foto hieronder om de tijdlijn te bezoeken: